Studie lys m.m.

HMH-PHOTO.DK

Velkommen til mit web-site

Studie

Hvad er et studie ?

Nogen vil mene, det er et rum der er specielt indrettet, kun med foto for øje. Det kan det også være og er det tit, men kan det ikke også være en almindelig stue, hvor der bliver stillet et par lamper op og evt. en baggrund ?

Eller et sted ude i det fri ?

For mig er det, det sted hvor jeg fotograferer.

Enten med kunstlys, flash eller sollys. Husk at medbringe en reflektorskærm, den kan gøre god nytte til at rette lyset hvor du vil have det.

 

 

 

 

Hvis du har kommentarer til mit website venligst tryk her

Indretning af et indendørs studie

Størrelse:

 

Oftest må man tage til takke med et eksisterende rum, hvor man ikke har den store indflydelse på størrelsen, men det er ønskværdigt at der er tikstrækkelig lofthøjde.

Grunden til dette er, at man kan have sin baggrund så høj at det er muligt at tage helfigurbilleder uden at få loft og overkant af baggrunden med på billedet, med efterfølgende redigering og beskæring til følge.

Det er også en fordel at have så meget "luft" omkring sig, at man kan placere og flytte lamper så belysningen passer til ens behov og ønsker. Der er måske også behov for lidt rekvisitter, såsom stol-puf-o.lign til modelposering. Desuden skal man tænke på at lamper m.m. udvikler en del varme som også kræver udluftning, og jo større rum jo mindre krav er der til dette.

 

 

Studielys

Der er generelt tre typer fotolys, faste lamper-studieblitz og alm blitz.

Faste lamper er dejlige at arbejde med, da lyset er fast og stabilt, og man behøver kun at rette lyset ind og " skyde". Ulemperne er dog flere, dels voldsom varmeudvikling ( mere udluftning )og hvis lyset er for kraftigt er det dyrt at regulere, bortset fra at skifte pærer, farve- temperaturen flytter sig efterhånden som lamperne ældes, modellen sidder i det kraftige lys og "sveder". Pas på med softbokse på faste lamper p.g.a. varmen.

Studieblitz med pilotlys er straks bedre, det er ikke så varmt at sidde i, da kun er kortvarige lysglimt. Pilotlyset er nødvendigt for at kunne focusere ordenligt. Lamperne forsynes ofte med softbokse- barndoor-snoot- m.m. for at blødgøre og styre lyset i den rigtige retning og i den rette intensitet. Lamperne styres med radio eller kabel fra kameraet og kan reguleres i styrke på selve lampen.

Almindelige blitz anvedes ofte i par, som så styres af kameraets indbyggede blitz som slaver. Det er en billigere løsning end studieblitz, men fuldt anvendeligt. De bruges ofte med paraply for at bløde lyset op, så det ikke virker så hårdt.

Baggrund

 

Hvad man bruger af baggrund er selvfølgelig et spørgmål om, hvilke billeder man tager i sit studie. Det kan være en fordel at have et el-drevet baggrundstæppe evt. flere farver, så man hurtigt kan skifte. Det er dyrt, men dejligt. En mellemløsning kunne være et beslag med 3 ophæng til papirsruller, som man så kunne skifte mellem. Den billigste løsning er nok en papirrulle på et par stativer, pas blot på at det står stabilt, så det ikke falder ned over fotograf og model.

Materialet til baggrunden kan være papir eller stof, igen er det et spørgsmål om temparament, stoffet skal måske stryges, papiret revner eller trædes i stykker. Husk blot at købe det stort nok.